Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2007

"Κίνηση ...Ελεύθερης ανοιχτής δομής" Άρθρο του ΜΕΤΑβατικού

΄΄Κίνηση…
…Ελεύθερης ανοιχτής δομής.΄΄

ΑΡΘΡΟ

Αρκετά χρόνια τώρα, ασχολούνται κάποιοι με τη μορφή οργάνωσης, κυρίως μέσα στα κόμματα.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που προτείνουν την ανάπτυξη των άτυπων μορφών οργάνωσης.
Συχνά διαπιστώνουμε ότι οι «άτυπες παρέες» μέσα σε οργανώσεις, κόμματα, έχουν πιο ελεύθερο και παραγωγικό προβληματισμό, απ’ ότι οι ανούσιες τοπικές συνεδριάσεις και διαδικασίες.
Βλέπουμε ότι οι άνθρωποι ενεργοποιούνται περισσότερο στην λεγόμενη «ομάδα» τη «φράξια» τη «τάση»,παρά στο κόμμα.
Εμπνέονται όταν κάνουν κάτι ελεύθερα όπως τους αρέσει, όταν αυτό τους γεμίζει, όταν εξασφαλίζει μια κάποια αναγνώριση, όταν ταιριάζει με την ιδιοσυγκρασία του. Εξάλλου, η άτυπη και ελεύθερη δομή ξεπερνά τη δυσκινησία της τυπικής. Κανείς σήμερα δεν δέχεται να είναι ο απρόσωπος ο ισοπεδωμένος αγωνιστής. Και αυτό δεν έχει να κάνει μ’ έναν εκφυλισμένο ατομικισμό, αλλά με την έκρηξη του προσωπικού και του ελεύθερου ομαδικού μέσα από τα νέα ‘’δίκτυα πληροφορικής συμμετοχικής δραστηριότητας’’.
Προσωπικά έχω διαπιστώσει, ότι τα άτυπα δίκτυα «διεύθυνσης» αναπτύσσονται και στις επιχειρήσεις, στα ινστιτούτα έρευνας, όπου η ικανότητα αυθόρμητης επικοινωνίας τραβά μεγαλύτερη ομάδα ανθρώπων, πάνω και πέρα από «συστήματα».
Αυτό που θεωρούσαμε ελληνική παρατυπία και οργανωτική αταξία, η σύγχρονη επιχειρηματικότητα ειδικά στην Αμερική τα έχει οικειοποιηθεί, δίνοντας πνοή στα ελεύθερα και άτυπα κανάλια επικοινωνίας!
Λέμε λοιπόν, ότι αυτή η ελεύθερη ανοιχτή δομή, θα απελευθερώσει την ενέργεια που κρύβουν μέσα τους τα κοινωνικά δίκτυα επικοινωνίας και οι άτυπες ομάδες οι οποίες θα ανασυνθέτουν ελεύθερα, θα δημιουργούν, θα συντονίζονται, θα καινοτομούν.
Ένα τέτοιο οργανικό σύστημα, με ελεύθερη και αυτόνομη δημιουργία και αυτοέκφραση, έχει τη δυνατότητα να αυτομεταβάλλεται. Θα είναι ένας ευέλικτος, παλλόμενος οργανισμός, ο οποίος ανάλογα με τη πολιτική φάση, το βαθμό συμμετοχής και ενεργοποίησης, θα διαστέλλεται και θα συστέλλεται.
Ένας οργανισμός ανοιχτός θα μεταβάλει και τον τρόπο που αναλύουμε, που σκεφτόμαστε, που διευθύνουμε, που επικοινωνούμε.
Θεωρώ λοιπόν πως ό,τι είναι να κάνουμε μπορούμε να το κάνουμε «ΟΣΟ ΠΙΟ ΑΠΛΑ ΓΙΝΕΤΑΙ». Όσοι έζησαν στα κόμματα γνωρίζουν πολύ καλά ότι είναι η δυσκολότερη αλλαγή!
Η κίνηση μας θα είναι μία ελεύθερη, ανοιχτή, πολυκύτταρη ένωση που διαμορφώνει τους θεσμούς της επικοινωνίας, της δημιουργίας, του προβληματισμού και της αλληλεγγύης.
Μία ένωση ανθρώπων, θεμελιωμένη στο δεσμό ενός πολιτικού, πολιτισμικού και ηθικού «συμβολαίου».
Και βέβαια, αν θίγουμε το θέμα της δομής με ιδιαίτερη έμφαση είναι γιατί αυτό αποτελεί πρωτεύον ζήτημα.
Βρίσκεται στη «καρδιά» της κρίσης των κομμάτων. Δεν είναι απλώς ένα οργανωτικό ζήτημα μόνο.
Η ανοιχτή δομή, είναι η ουσία στην εποχή της «πληροφορικής κοινωνίας». Θα είναι συνεπώς μία δομή ικανή για επικοινωνία, με υψηλό βαθμό ευελιξίας και εξειδίκευσης. Μάλιστα τα νέα συστήματα επικοινωνίας, δημιουργούν μια τόσο ελεύθερη και ανοιχτή ροή πληροφοριών κάθετη και οριζόντια, που συμβάλλουν στη μεγαλύτερη πρόσβαση στη γνώση και ταυτόχρονα διαμορφώνουν τους θεσμούς δημιουργίας, εντάσσοντας τις νέες γενιές σε μια διαδικασία συμμετοχής και ενεργοποίησης τους!
Εμείς καλούμαστε να κάνουμε όλη αυτήν την ανομοιομορφία και πολλαπλότητα, αποτελεσματική.
Δε μιλάμε για μία συνομοσπονδία εκλογικού τύπου, παράταξης κλειστών φέουδων και τάσεων. Πρόκειται για έννοιες ξεπερασμένες ακόμα και μέσα στα κόμματα. Ο κόσμος έχει πάει … «αλλού». Εμείς πρέπει να πιάσουμε το ‘’σφυγμό’’ και το ‘’ρυθμό’’ της σημερινής πραγματικότητας. Έξω και πέρα από τα στρεβλωμένα και παθολογικά στοιχεία που τα κλειστά οργανωτικά σχήματα, αποδεικνύοντας άλλη μία αιτία που ο χρόνος των κομμάτων βρίσκεται σε διάσταση με το χρόνο της «πληροφορικής κοινωνίας».
ΜΕΤΑβατικός

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο ορισμός του συντηρητικού πολιτικού είναι να επιλύει μόνον το πρόβλημα της επανεκλογής του!!!
Σας θυμίζει τίποτα αυτό;

Ανώνυμος είπε...

Το σχόλιο σας δε σχετίζεται με το άρθρο. Ωστόσο συμφωνώ ότι το μέλημα της πλειοψειφίας των πολιτικών είναι η επανεκλογή τους, χωρίς να είναι όλοι τους συντηρητικοί. Θα ήθελα βέβαια να καταλάβω το λόγο και τη φιλοσοφία του σχολιασμού σας και θα ήθελα επίσης να σας ευχαριστήσω που το διαβάσατε. ΜΕΤΑ-βατικός