Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2007

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ


Κίνηση Πολιτών Νεάπολης

Δ Ι Α Κ Η Ρ Υ Ξ Η

Η Κίνηση Πολιτών Νεάπολης αποτελεί μια πολιτική πρωτοβουλία κατοίκων του Δήμου Νεάπολης, που έχει σκοπό την ανάδειξη του ρόλου του δημότη-πολίτη ως ενεργού συμμέτοχου στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος.
Φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα ανοικτό βήμα ουσιαστικού διαλόγου στους κόλπους της κοινωνίας για προβλήματα και θέματα που την απασχολούν, αλλά και ένα φορέα διαρκούς διασύνδεσης μεταξύ των ενεργών πολιτών και της πολιτικής ηγεσίας του τόπου μας (Δήμου, Νομαρχίας κλπ).
Σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, βλέπουμε, το ιδιωτικό συμφέρον να εκτοπίζει το δημόσιο και το ατομικό να επιβάλλεται στο συλλογικό. Η πολιτική έχει υποβαθμιστεί και υπάρχει κρίση τόσο στη σχέση πολίτη-πολιτικής όσο και στη σχέση πολιτών και κομμάτων.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες πολλαπλασιάζονται και ταυτόχρονα γίνονται πολυπλοκότερα, ενώ η μοιρολατρία και η «καλλιέργεια» του εφησυχασμού έχει οδηγήσει τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών στην ιδιώτευση και την αποχή από τα «κοινά».
Το δημοκρατικό σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα όταν ο πολίτης συμμετέχει στις δημοκρατικές διαδικασίες ασκώντας μόνο τα εκλογικά του καθήκοντα, μια φορά στα τέσσερα χρόνια και μετά παύει ουσιαστικά να ελέγχει αλλά και να στηρίζει τους εκλεγμένους φορείς εξουσίας.
Οι πολίτες πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί, για ότι έχει να κάνει με τη ζωή τους και το περιβάλλον στο οποίο ζουν.
Η μοιρολατρία δεν μας αξίζει , ο εφησυχασμός δεν πρέπει να μας χαρακτηρίζει και γι’αυτό παίρνουμε αυτή την πρωτοβουλία, ν’ αντιδράσουμε, να συμμετάσχουμε, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να προτείνουμε λύσεις.
Η Κίνηση Πολιτών, δραστηριοποιούμενη στο πλαίσιο των σκοπών της, επισημαίνει προβλήματα και δυσλειτουργίες, ασκεί κριτική σε πολιτικές αποφάσεις και επεξεργάζεται προτάσεις με γνώμονα το κοινό καλό.
Πιστεύουμε ότι, θέματα όπως: τα δικαιώματα του πολίτη και του καταναλωτή, η προστασία και η αναβάθμιση του περιβάλλοντος, η επίλυση του κυκλοφοριακού, η αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων, η στήριξη της παιδείας, η συμμετοχή στις πολιτιστικές δραστηριότητες, η εξέλιξη των κοινωφελών έργων και υπηρεσιών, η ανάδειξη της τοπικής αγοράς, αποτελούν πεδία στα οποία μπορεί να αναπτυχθεί η συμμετοχή των πολιτών, με εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Μια σειρά από προβλήματα που μας απασχολούν σε επίπεδο καθημερινότητας μπορούν να αντιμετωπισθούν μερικές φορές με τους πιο απλούς τρόπους, όπως είναι η αλληλοενημέρωση και η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών.
Άλλα απαιτούν για την αντιμετώπιση τους συνεργασία είτε μεταξύ των πολιτών, είτε μεταξύ πολιτών και αρμόδιου φορέα.
Μια σειρά ζητημάτων ξεφεύγουν από τα στενά τοπικά όρια και απαιτούν ευρύτερες συνεργασίες είτε ανάμεσα σε ανάλογες κινήσεις πολιτών, είτε σε επίπεδο τοπικής ή νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.
Προς αυτή την κατεύθυνση η Κίνηση μας επιδιώκει να δραστηριοποιηθεί:
-Στη δημιουργία ομάδων εργασίας και επιτροπών που θα μελετούν, παρεμβαίνουν και εκφράζουν την άποψή τους για κάθε ζήτημα και πρόβλημα που έχει σχέση με την ποιότητα ζωής των πολιτών.
-Στην ενημέρωση, προάσπιση και προώθηση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων αλλά και των υποχρεώσεων και καθηκόντων των πολιτών απέναντι στην αυτοδιοίκηση και την κεντρική διοίκηση.
-Στην προβολή, υποστήριξη και την εφαρμογή στην πράξη του εθελοντισμού, αλλά και στην ανάπτυξη της κοινωνικής αλληλεγγύης σε κάθε κατεύθυνση, με μέριμνα για τα παιδιά, τους νέους, τους ηλικιωμένους, τους ανάπηρους, τους πρώην χρηστές ναρκωτικών, τις κακοποιημένες γυναίκες και κάθε άτομο ή ομάδα ανθρώπων που οδηγούνται στο περιθώριο και την απομόνωση από κάθε μορφής ρατσισμό.
-Στην επικοινωνία και συνεργασία με άλλες ανάλογες κινήσεις πολιτών τόσο από τη Θεσσαλονίκη όσο και από άλλες πόλεις, για αλληλοενημέρωση, ανταλλαγή εμπειριών και τη συνδιοργάνωση εκδηλώσεων. Σ’ αυτό θα βοηθήσει και η επικοινωνία μέσω του διαδικτύου, όπου η «κίνηση» θα έχει τη δική της ιστοσελίδα.
-Στην έκδοση δελτίων τύπου, ανακοινώσεων και εντύπων που θα διανέμονται στους πολίτες- δημότες της Νεάπολης.

Η Κίνηση Πολιτών Νεάπολης δεν έρχεται σε καμιά περίπτωση να υποκαταστήσει η να αντικαταστήσει κανένα θεσμοθετημένο πολιτικό, αυτοδιοικητικό, κοινωνικό ή συνδικαλιστικό φορέα.
Έρχεται να «εκμεταλλευτεί» την πλήρη απαλλαγή της από κάθε μορφής γραφειοκρατικής αγκύλωσης και να επιδιώξει την προσέγγιση ατόμων και ιδεών, που διαθέτουν διάθεση για συμμετοχή, φρεσκάδα και φαντασία.
Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας που έχουν τους ίδιους προβληματισμούς και προσδοκίες να πλαισιώσουν την πρωτοβουλία μας, γιατί σκοπός είναι η καλυτέρευση της ποιότητας ζωής μας.

26 Μαρτίου 2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: