Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2008

Τα τασάκια της Νεάπολης


Στην οικολογική ρύπανση έρχεται να προστεθεί τώρα και το θέμα της ρύπανσης από την ελεύθερη βολή αποτσίγαρων. Ένα sport που στην Ελλάδα πάντα ευδοκιμούσε.

Ο πεζός καπνιστής που θεωρεί (όχι όλοι) ότι ο δημόσιος χώρος είναι ένα μεγάλο τασάκι.

Οι λίγοι οδηγοί που το αυτοκίνητό τους δεν είναι και πολύ ψηλό έτσι ώστε να φτάνει ο ενδιαφερόμενος το στόμιο του κάδου άνετα, με αποτέλεσμα να «αναγκάζονται» οι «κακόμοιροι» να αδειάζουν το τασάκι τους στη μέση του δρόμου.

Κάποιοι από τους άρρενες καπνιστές παίρνουν την εκδίκησή τους από το βάρβαρο καψόνι του «γόπινγκ» που έχουν υποστεί στο στρατό.

Οι πιο "συνειδητοί" και με «οικολογική συνείδηση» καπνιστές τα πετούν στις ρίζες των δέντρων γιατί κάπου έχουν ακούσει ότι το αποτσίγαρο αποτελεί ένα καλό λίπασμα για τα δέντρα και τα φυτά. Την άποψή τους αυτή φαίνεται να έχει ενστερνιστεί και ο Δήμος μας γι’ αυτό και δεν τα καθαρίζει παρά την αντιαισθητική εικόνα που παρουσιάζουν (βλέπε φωτό).




20-2-2008 από το κέντρο της Νεάπολης

Παγκοσμίως το θέμα της ρύπανσης από τις «γόπες» που πετιούνται καθημερινώς έχει αρχίσει να προβληματίζει τους «ανίδεους» οικολόγους, μιας και η χημική σύνθεση του φίλτρου δείχνει να αποτελεί έναν ακόμα λόγο διαταραχής των οικοσυστημάτων.

Αν λοιπόν στο χέρι μας βρίσκετε μία γόπα έτοιμη να εκτοξευθεί, διαβάστε δέκα πράγματα που συμβουλεύουν οι επιστήμονες και πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με το σκουπίδι-αποτσίγαρο:

1. Τα αποτσίγαρα είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα απορριμμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο.

2. Περίπου πέντε τρισεκατομμύρια τσιγάρα κατασκευάζονται παγκοσμίως από τις καπνοβιομηχανίες. Στις αναπτυγμένες χώρες (ή στις αγορές όπου η απαγόρευση καπνίσματος σε εσωτερικούς χώρους έχει θεσπιστεί) σχεδόν 1 στα 3 αποτσίγαρα καταλήγουν ως απορρίμματα στην ύπαιθρο.

3. Στις περισσότερες δυτικές χώρες, τα αποτσίγαρα αποτελούν περίπου το 50% όλων των απορριμμάτων.

4. Τα απορρίμματα από τα αποτσίγαρα αυξάνονται εντυπωσιακά όπου η απαγόρευση καπνίσματος σε εσωτερικούς χώρους εφαρμόζεται.

5. Στην Αυστραλία τα αποτσίγαρα που πετούν οι καπνιστές είναι αρκετά για να γεμίσουν 7 ολυμπιακές πισίνες. Μέχρι 350.000 αποτσίγαρα καταλήγουν καθημερινώς στα δύο κεντρικά λιμάνια και τις υδάτινες οδούς.

6. Μπορεί να περάσουν μέχρι και 12 έτη μέχρι ένα αποτσίγαρο να αποσυντεθεί.

7. Τα αποτσίγαρα μπορούν να διαπεράσουν τις χημικές ουσίες που διαθέτουν, όπως το κάδμιο, τον μόλυβδο και το αρσενικό στο θαλάσσιο περιβάλλον μας, μέσα σε μια ώρα από την επαφή τους με το νερό.

8. Αποτσίγαρα έχουν βρεθεί σε στομάχια ψαριών, φαλαινών, πουλιών και άλλων θαλασσίων ζώων γεγονός που ουσιαστικά οδηγεί στην κατάποση επικίνδυνων χημικών ουσιών και στην δυσλειτουργία της πέψης των ζώων αλλά και των ανθρώπων.

9. Οι καπνιστές σε πολλές χώρες τιμωρούνται για το τίναγμα και μόνο ενός αναμμένου τσιγάρου.

10. Και το τελευταίο και πιο σημαντικό που πρέπει να γνωρίζεται: Μόνο οι καπνιστές μπορούν να σταματήσουν την οικολογική καταστροφή που προκαλεί η αλόγιστη απόρριψη αποτσίγαρων. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι το αποτσίγαρο είναι σκουπίδι και τα σκουπίδια συγκεντρώνονται όλα μαζί. Αν θέλετε να σκορπίσετε κάτι στην πόλη σας προτιμείστε τα ροδοπέταλα, μυρίζουν και καλύτερα!
Από τον My True

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

εντυπωσιακό!!!

Ανώνυμος είπε...

"Έγραψες" πάλι! Δεν ξαναπετάω γόπα κάτω.Λόγω φύλλου στρατό δεν πήγα αλλά ρώτησα και έμαθα για το γόπινγκ.Καλόό! Καλή η προσπάθειά σας παιδιά συνεχίστε γιατί δεν αντέχουμε άλλο αυτή την καταστάση. Να κάνουμε κάτι ν' αλλάξουμε την ρουτίνα ...