Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2008

ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΔΡΩΜΕΝΑ τεύχος 2 - Οκτώβριος 2008


Από τον Δημοτικό Σύμβουλο Δημήτριο Ζιγκερίδη πήραμε την παρακάτω επιστολή και αναδημοσιεύουμε τα κείμενα που μας έστειλε.


Η Κίνηση Πολιτών Νεάπολης ευχαρίστως θα δημοσιεύσει οποιαδήποτε απάντηση
"Αγαπητοί φίλοι της κίνησης πολιτών Νεάπολης σας αποστέλλω τα άρθρα του δεύτερου τεύχους του ενημερωτικού εντύπου Νεάπολης Δρώμενα "

ΣΤΑ ΥΨΗ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
ΖΑΛΙΖΕΙ Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ ΤΩΝ 10.000.000
ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΑΔΙΕΞΟΔΟΥ
Είναι δύσκολο κάποιος , να πιστέψει το ύψος των χρεών του Δήμου , όμως αυτός που πραγματικά πρέπει να το αντιληφθεί είναι ο Δήμαρχος Ναθαναήλ Λαδόπουλος να αναλογιστεί τις προσωπικές του ευθύνες για την τραγική οικονομική κατάσταση του Δήμου και να σταματήσει το ρεσιτάλ ανακριβειών και αναληθειών .
Εμείς απλά παραθέτουμε στοιχεία , αφού η αλήθεια δεν κρύβεται.
Αλήθεια 1 Τα χρέη αγγίζουν πλέον τα 10.000.000 βάσει των ισολογισμών του 2007 και αναλύονται ως εξής ¨
- Χρέη Δήμου............ 5,3 εκατ.
- Χρέη ΔΕΥΠΠΑΝ.... 3,6 εκατ.
-Χρέη ΔΕΤΠΑΝ........ 0,7 εκατ.
Σύνολο .......................9,6 εκατ
Αλήθεια 2 Η διοίκηση του Ναθαναήλ Λαδόπουλου παρέλαβε χρέη 2.000.000 και μέσα σε πέντε χρόνια τα χρέη άγγιξαν τα 10.000.000.
Αλήθεια 3 Αύξηση χρεών λόγω πακτωλού δαπανών κατά την προεκλογική χρονιά 2006 ενδεικτικά αναφέρουμε απολογιστικά στοιχεία των ετών 2002-2006 της βαλκανικής πλατείας και του κέντρου νεότητας ¨
Βαλκανική πλατεία
...................2003...... 2004.... 2005......... 2006
Έσοδα ....77.256..... 33.374.. 76.551....... 58.669
Έξοδα ...198.450.. 197.102.. 220.884.. 306.704
Ζημία.. -121.194 -163.728 - 144.333 -248.035

Κέντρο Νεότητας
....................2003....... 2004....... 2005.........2006
Έσοδα.. 176.950... 168.225... 153.347... 173.938
Έξοδα... 159.782... 179.532... 204.516... 248.101
Ζημία.... +17.168 .-11.307 .....- 51.169... - 74.163
Οι ζημίες από 104.026€ το 2002 ανήλθαν σε 322.198€ το προεκλογικό έτος 2006 και μάλιστα χωρίς να περιλαμβάνονται τα έξοδα της βαλκανικής που καλύπτονται απευθείας από το Δήμο.
Αλήθεια 4 Πληρωμένοι στην ώρα τους Δήμαρχος και Αντιδήμαρχοι, αντιθέτως απλήρωτοι εργαζόμενοι για 4-6 μήνες.
Αλήθεια 5 Παράβαση καθήκοντος για άρνηση παροχής στοιχείων , σε ποιόν αιώνα ζούμε
να καταφεύγει στον εισαγγελέα δημοτικός σύμβουλος για να του δοθούν στοιχεία και μάλιστα ο Δήμαρχος να αρνείται την παροχή στοιχείων και μετά την εντολή του εισαγγελέα.
Αλήθεια 6 Μετατάξεις των πλεοναζόντων εργαζομένων με τον νόμο Παυλόπουλου
στο Δημόσιο. Τι θα γινόταν διαφορετικά θα είχαν απολυθεί ή θα έμεναν απλά απλήρωτοι?
Αλήθεια 7 Ευφυές γεωγραφικό σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων προϋπολογισμού 472.000€ ένα ακριβό έργο που ζητήσαμε το πλήρη φάκελο του έργου. Ζητήσαμε σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής . Δεν μας δόθηκαν στοιχεία και ούτε έγινε δεκτή η πρόταση μας γιατί άραγε?
Αλήθεια 8 Αύξηση των δημοτικών τελών κατά 7,5% και διατήρησης της έκτακτης εισφοράς ποσοστό πάνω από το πληθωρισμό .
Αλήθεια 9 Σύνταξη 3 διαφορετικών ισολογισμών της ΔΕΥΠΠΑΝ για τη χρήση 2006
με τρία διαφορετικά αποτελέσματα είναι παράνομη και απαγορεύεται από το νόμο .
Ποια ήταν η σκοπιμότητα ?
Αλήθεια 10
Συνεχίζεται οι συνεδριάσεις του Δημοτικού συμβουλίου να μην μαγνητοφωνούνται και να μην καταγράφονται οι απόψεις των δημοτικών συμβούλων.
Οι παραπάνω αλήθειες δίνουν αδιάψευστα το θολό πεδίο διοίκησης από το δήμαρχο Ναθαναήλ Λαδόπουλο, ο οποίος όσο δεν δίνει τα στοιχεία που του έχουν ζητηθεί και δεν απαντάει επί της ουσίας καθίσταται έκθετος.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΣ ΣΠΑΜΕ ΤΗΝ ΣΙΩΠΗ ΤΩΝ ΑΜΝΩΝ

Συνεχίζοντας με το δεύτερο τεύχος του εντύπου με το τίτλο
΄΄ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΔΡΩΜΕΝΑ΄΄ πιστεύουμε ότι η έκδοση του θα επιτύχει το σκοπό της ενημέρωσης των Νεαπολιτών επί των Δημοτικών θεμάτων και να θέσει τέλος στο αποκλεισμό της αντιπολίτευσης από το περιοδικό του Δήμου.
Η προσπάθεια φίμωσης θέσεων και απόψεων αποτελεί ένα ιδιότυπο καθεστώς σιωπής που προσπαθεί να επιβάλλει ο Δήμαρχος Ναθαναήλ Λαδόπουλος απειλώντας μας με μηνύσεις.
Όμως δεν μας πτοεί ….Εμείς απλά συνεχίζουμε.

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΓΗΠΕΔΑ 5Χ5
ΠΡΟΣΟΧΗ !!ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ
ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥΣ

Είναι γνωστό πλέον σε όλους η κακή κατάσταση που βρίσκονται τα δημοτικά γήπεδα 5Χ5. Ένας δημόσιος κίνδυνος για υγεία των παιδιών αλλά και των μεγάλων που αθλούνται. Είναι καιρός η Διοίκηση του Δήμου να αντιληφθεί την σοβαρότητα του θέματος και να συντηρηθούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις των γηπέδων 5Χ5 και να βελτιωθούν ουσιαστικά σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές που θα εξασφαλίζουν ασφάλεια και υγεία στους αθλούμενους πολίτες της περιοχής μας.

΄΄ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΄΄
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΄΄ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΔΡΩΜΕΝΑ΄΄

« Η πρωτοβουλία του Δημήτρη Ζιγκερίδη, ανεξάρτητα από τον τρόπο προσέγγισης των πραγμάτων, αξίζει να επικροτηθεί και να αποτελέσει τη απαρχή ενός νέου τρόπου έκφρασης για κάθε δημότη.
Πολύ δε περισσότερο μπορεί να λειτουργήσει ως θετικό παράδειγμα για κάθε αιρετό μέλος της κοινωνίας , σε οποιονδήποτε φορέα.
Οι δημότες μας σύμβουλοι που αποφασίζουν για τις ΄΄τύχες΄΄ των δημοτών, έχουν τεράστια ευθύνη απέναντι στην τοπική κοινωνία . ΑΥΤΟΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ! ΟΧΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ. Το λεγόμενο ΄΄ δημαρχοκεντρικό σύστημα εξουσίας , το ενθαρρύνει και το καθιερώνει η ΄΄ δυναμική της αδράνειας , η ΄΄ λογική του βολέματος, ο κομματισμός , η παγίδα της δήθεν ΄΄ επιτυχίας. Το ενισχύει και το δυναμώνει η παθητική στάση του κάθε συμβούλου , η ρουσφετολαγνεία και η άγνοια , που αποτελεί πλέον, παθογένεια στα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Αντί λοιπόν να λοιδορείται, να χλευάζεται , ακόμα και να απειλείται η ατομική προσπάθεια, θα έπρεπε να εξετάζεται , να συλλογικοποιείται , να αξιοποιείται δημιουργικά . Να κρίνεται θετικά ή αρνητικά. Όσο όμως κάποιοι θα ΄΄ αράζουν στις δόξες τους , όσο τα προβλήματα μένουν χωρίς λύση, όσο οι τοπικές εξουσίες αδιαφορούν , όσο ο καταγγελτικός λόγος δε θα συνοδεύεται από εναλλακτικές προτάσεις διακυβέρνησης, τόσο η κοινωνία θα γυρνάει τη πλάτη αμέτοχη, θα αποστρέφεται τους θεσμούς , γιατί θα βλέπει ότι τίποτα δεν αλλάζει, η πόλη μας παρακμάζει από τη στασιμότητα και την αδράνεια , τα ΄΄ λαμόγια ΄΄ κατακτούν ολοένα και περισσότερες θέσεις στα θεσμικά όργανα εξουσίας!!΄΄
Δυστυχώς εκείνοι που πρέπει να μιλήσουν …σιωπούν ! Αυτοί που πρέπει να ακούσουν …..κωφεύουν ! Ας μιλήσουν λοιπόν αυτοί που θέλουν! Αυτοί που μπορούν ! Μόνοι τους ! Από αυτήν την άποψη, τάσσομαι στο πλευρό του οποίου μπορεί και τολμάει . Του οποίου μπορεί και μιλάει . Μέσα σ’ αυτή τη γενικότερη απραξία, ας πράξει και κάποιος κάτι στην πόλη μας. Ας μιλήσει! Ας γράψει! Όπως κάνει ο Δημήτρης ».

ΠΡΟΕΔΡΕ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΝΟΜΕΙΤΕ Η ΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ

Είναι πρωτοφανές, ότι συνεχίζει ο πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Νεάπολης Στέφανος Ιωαννίδης να παραβιάζει τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 97 του Ν.3463/2006 ,αφού τα πρακτικά δεν καταρτίζονται με τη βοήθεια μαγνητοφωνικής συσκευής ή βίντεο ή με κάθε άλλο πρόσφορο ηλεκτρονικό μέσο.
Επανειλημμένα έχουμε τονίσει την υποχρέωση αυτή , όμως η Διοίκηση του Δήμου συνεχίζει οργανωμένο σχέδιο της χειρόγραφης τήρησης των πρακτικών χωρίς την πλήρη καταγραφή απόψεων της αντιπολίτευσης και πολλές φορές δεν αποτυπώνονται υβριστικές εκφράσεις που αναφέρει προς τα πρόσωπα των δημοτικών συμβούλων ο Δήμαρχος Ναθαναήλ Λαδόπουλος όπως πολιτικός ρουφιάνος ,γραφικός ,συκοφάντης κ.τ.λ για ευνόητους λόγους .
Ήδη έχει παρέλθει διάστημα δύο ετών περίπου που δεν εφαρμόζεται η προβλεπόμενη τήρηση των πρακτικών των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου ,είναι καιρός η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να επιληφθεί του παραπάνω θέματος το οποίο σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 97 παράγραφος συνιστά πειθαρχικό αδίκημα για τον πρόεδρο και τον γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ
ΤΟΥ ΣΤΑΘΗ ΚΑΡΑΝΤΑΙΔΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ


Σημαντικές είναι οι αποφάσεις του ελεγκτικού συνεδρίου τμήμα VII πράξη 63/2008
Του τμήματος VII πράξη 171/29-6-2007 που καταλήγουν ότι δεν είναι δυνατή η δυνατότητα του Δήμου να μπορεί να δημοπρατεί και να αναθέτει σε ιδιωτική εταιρεία καθαρισμού την εκτέλεση της αποκομιδής απορριμμάτων και λοιπών εργασιών καθαρισμού χώρων της πόλης .Οι εργασίες αυτές εμπίπτουν σύμφωνα με τον κώδικα δήμων και κοινοτήτων στις αρμοδιότητες του και υπάγονται στα καθήκοντα του υπηρετούντος κατά τον οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου προσωπικού
της υπηρεσίας καθαριότητας αυτού , από το οποίο οφείλουν να διεκπεραιώνονται ,
ενώ οι τυχόν κενές θέσεις θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα ώστε να καλύπτονται αρμοδίως . Οι παραπάνω αποφάσεις δικαιώνουν πλήρως τις θέσεις μας , για μεταφορά των εργαζομένων από την Δημοτική Επιχείρηση καθαριότητας στο Δήμο , αφού η ανάληψη εργασιών αποκομιδής απορριμμάτων δεν στηρίζονταν σε ένα σαφές νομοθετικό πλαίσιο. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ήδη για ένα μέρος του προσωπικού της Δημοτικής Επιχείρησης αποφασίστηκε η μεταφορά του στο Δήμο χάριν του νόμου Παυλόπουλου ,όμως παραμένει το πρόβλημα για τους 26 εργαζομένους που παραμένουν στην ΔΕΥΠΠΑΝ αφού θα πρέπει να εξασφαλιστεί η σύμβαση με το Δήμο Χορτιάτη , προϋπόθεση η οποία τίθεται εν αμφίβολο σύμφωνα με τις παραπάνω αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου , ενώ ήδη δεν έχει ανανεωθεί η σύμβαση αποκομιδής απορριμμάτων της Δημοτικής Επιχείρησης του Δήμου Nεάπολης με το Δήμο Ωραιοκάστρου ( ο οποίος ανέθεσε τις εργασίες σε ιδιώτες και πιθανόν να έχει προβλήματα με την ανάθεση αυτή ).

ΞΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ
ΠΑΛΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ .
ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ;

Η ετήσια λογοδοσία αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές δημοκρατικές διαδικασίες είναι μάλιστα υποχρεωτική από το Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και έχει σκοπό την ενημέρωση των Δημοτών για τα πεπραγμένα της χρονιάς που έληξε αλλά και της διεξαγωγής διαλόγου μεταξύ των πολιτών και της Δημοτικής Αρχής για την ανάδειξη και επίλυση των τοπικών προβλημάτων, κριτικής του έργου της Διοίκησης, ένα βήμα ουσιαστικού και γόνιμου δημοκρατικού διαλόγου.
Ο Δήμαρχος Ναθαναήλ Λαδόπουλος περιφρονεί τους θεσμούς και αγνοεί τους απλούς πολίτες αφού δεν λογοδοτεί απέναντι τους όπως προβλέπει ο νόμος .
Μήπως θα κάνει μια λογοδοσία στις Δημοτικές εκλογές του 2010 όπως έκανε για την προηγούμενη τετραετία λογοδοσία πριν τις Δημοτικές εκλογές του 2006. Η τακτική του Δημάρχου τελικά είναι έλλειμμα δημοκρατίας ή προϊόν πολιτικού Ναρκισσισμού?

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΛΕΚΟΥ ΜΟΡΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΩΝ
Με μια ουσιαστική παρέμβαση από τις αρχές του έτους 2008 ο Δημοτικός Σύμβουλος Αλέκος Μορτόπουλος ανέφερε την τραγική εικόνα από την κακή συντήρηση των απορριμματοφόρων. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι υπήρχαν επί πολύ καιρό δύο (2) απορριμματοφόρα με αριθμούς κυκλοφορίας ΝΖΧ 8777 και ΝΖΧ 6220 σε συνεργείο κοντά στο Υπουργείο συγκοινωνιών , παρατημένα σε άθλια κατάσταση.
Μάλιστα, το ένα απορριμματοφόρο εξ’ αυτών όταν αγοράσθηκε ήταν όχημα περισυλλογής χάρτου και μετατράπηκε σε απορριμματοφόρο. Πόσο κόστισε η μετατροπή; Τι έγινε με τα παραπάνω δύο (2) απορριμματοφόρα; Θα απαντήσει κάποιος υπεύθυνα;
Δεν πρέπει όμως να παραλείψουμε και τα στολίδια της δημοτικής επιχείρησης τα απορριμματοφόρα «Χάρος» και «Λήθαργος » και τις τραγικές συνέπειες από τα ατυχήματα που έχουν προκληθεί, αναδεικνύουν τα θέματα ασφάλειας των εργαζομένων.

Τζάμπα μάγκας

Επί δύο ώρες σχεδόν προσπαθούσε ο κ. Λαδόπουλος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 25-09-2008, να απαντήσει και να αντικρούσει τις καταγγελίες μας που περιλαμβάνονται στο πρώτο φύλλο της ενημερωτικής έκδοσης ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΔΡΩΜΕΝΑ.
Τελικά ΔΕΝ έπεισε κανέναν. Ούτε τους Δημοτικούς Συμβούλους , ούτε τους εργαζόμενους των Δημοτικών Επιχειρήσεων που παρευρίσκονταν στη συνεδρίαση για δικό τους θέμα και δυσανασχετούσαν με την ανάλωση του χρόνου από τον δήμαρχο. Για αυτό και προς το τέλος της μακρόσυρτης αγόρευσης του, ξεστόμισε την απειλή προς το Δημήτριο Ζιγκερίδη: « Εάν δεν ανακαλέσεις και ζητήσεις συγνώμη , θα καταθέσω μήνυση . Σου δίνω προθεσμία μέχρι τη Δευτέρα».
Επειδή θέλουμε να υπηρετήσουμε την αλήθεια , περίπτωση ανάκλησης και συγνώμης από την πλευρά μας δεν υπήρχε. Ο κ. Λαδόπουλος όμως που δεν πραγματοποίησε την απειλή του , τι έχει να πει; Φάνηκε μεγαλόψυχος; Κέρδισε τις εντυπώσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο και έκρινε ότι δεν χρειάζεται συνέχεια; Εμείς είμαστε σίγουροι ότι αυτά που έλεγε στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν τα πίστευε ούτε ο ίδιος και η απειλή για μήνυση ήταν πυροτέχνημα , απλούστατα γιατί δεν θέλει να προκαλέσει την «τύχη» του. Ψέματα είναι ότι : α) έχουν συνταχθεί τρεις διαφορετικοί ισολογισμοί στην ΔΕΥΠΠΑΝ για τη χρήση του 2006; β) δεν εφαρμόζει τον Δημοτικό Κώδικα μη χορηγώντας στοιχεία που έχει υποχρέωση από το νόμο να χορηγεί στους δημοτικούς συμβούλους ; γ) αγνοεί ακόμη και την εισαγγελική εντολή για παροχή στοιχείων; δ) ότι η αύξηση των δημοτικών τελών για το 2008 κατά 7,5% ήτανε ίσως η μεγαλύτερη σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα; ε) ότι ο δήμαρχος, οι αντιδήμαρχοι και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου παίρνουν κανονικά τις αμοιβές τους , στην ώρα τους , σε αντίθεση με τους δημοτικούς συμβούλους και κυρίως με τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που κάνουν και τρεις και πέντε και έξι μήνες να πληρωθούν;
Ο κ. Λαδόπουλος γνωρίζει ότι όλα αυτά και πολλά άλλα , είναι αλήθειες , που θέλει με κάθε τρόπο να κρύψει . Όμως η αλήθεια θα λάμψει , ο κόσμος θα μάθει.

ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ
ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ;

Παραιτήθηκε από την θέση του Προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού ο Λευτέρης Παπαδόπουλος . Σίγουρα μια παραίτηση με νόημα, αφού ο Λευτέρης Παπαδόπουλος ένας άνθρωπος με μεγάλη εμπειρία παλαιός Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιδήμαρχος δεν μπορούσε να ανεχθεί και δεν του ταίριαζε ο ρόλος της γλάστρας και του Προέδρου μαϊμού.
Ο νοών ….νοείτω.