Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2008

Λειτουργικότητα και αισθητική της πόλης. Ο διάλογος άρχισε.

Η πόλη είναι πρώτα απ’ όλα χώρος διαμονής. Οι άνθρωποι, πέρα από τη στέγη που η ποιότητά της αποτελεί μέτρο της κοινωνικής και πολιτιστικής στάθμης των κατοίκων, χρειάζονται επαρκή δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, παροχής υπηρεσιών, δρόμους , πράσινο, σχολεία, αθλητικές και πολιτιστικές υποδομές, χώρους ψυχαγωγίας, πρόνοιας και περίθαλψης, χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων κλπ.
Ο τρόπος και ο βαθμός κάλυψης όλων αυτών των αναγκών που προκύπτουν από τη λειτουργία της πόλης σαν χώρου διαμονής, εκφράζει την ποιότητά της και την αξία της από την πλευρά αυτή.

Ο Δήμος Νεάπολης, ως μέρος του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης είναι μια περιοχή αμιγούς (;) κατοικίας, με πληθυσμό περίπου 45.000 κατοίκων και έκταση 1.100 στρέμματα.
Είναι γνωστό ότι η Νεάπολη αναπτύχθηκε άναρχα και απρογραμμάτιστα κυρίως τις 10ετίες του 60 και του 70, με αποτέλεσμα να έχει διαμορφωθεί μια δύσκολη κατάσταση με κύριο χαρακτηριστικό την υψηλή πυκνότητα κατοίκων ανά εκτάριο (470), την έλλειψη ελεύθερων χώρων, πρασίνου κλπ.

Οι αποτελεσματικές διεκδικήσεις της Δημοτικής Αρχής από τα τέλη της 10ετίας του 80 και μετά (στρατόπεδο Στρεμπενιώτη, κλωστοϋφαντουργείο Κωνσταντινίδη, οικόπεδο Αρμένων κλπ), καθώς και η υιοθέτηση της πολιτικής των αναπλάσεων, προίκισαν τη Νεάπολη με βασικές υποδομές και δημιούργησαν ελπίδες για βελτίωση της αισθητικής και της λειτουργικότητας της .
Οι ανάγκες όμως δεν σταματούν και σήμερα ξαναδιαμορφώνεται μια αρνητική κατάσταση. Πού θα βρεθούν ελεύθερα οικόπεδα, χώροι για πράσινο και για άλλες κοινωφελείς χρήσεις; Μπορεί να αυξηθεί το πλάτος των δρόμων και οι γκρίζες οικοδομές της 10ετίας του ’60 και του ’70 να γίνουν όμορφες και σύγχρονες; Πώς θα αναθερμανθεί το ενδιαφέρον των δημοτών για τα προβλήματα που υπάρχουν έξω από το κατώφλι του σπιτιού τους; Εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχουν περιθώρια άμβλυνσης και επίλυσης των προβλημάτων. Γι’ αυτό παίρνουμε την πρωτοβουλία και ανοίγουμε τον διάλογο.
Απαιτείται μεγάλη προσπάθεια, τόσο από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, όσο και των ίδιων των δημοτών – πολιτών. Θα χρειαστεί η δημιουργία μιας νέας συνείδησης στους δημότες έτσι ώστε να θεωρήσουν δική τους υπόθεση την κατάσταση στην πόλη που κατοικούν. Αυτό θα εκφραστεί με την αποτελεσματική διεκδίκηση και την αυτονόητη παρέμβασή του όπου αυτή είναι δυνατή.
Ελπίζουμε ότι ο διάλογος που θα ανοίξει να συνεισφέρει ουσιαστικά στην προοπτική βελτίωσης των συνθηκών στη Νεάπολη. Ότι θα δοθούν πρακτικές απαντήσεις σε ερωτήματα όπως:
Τι θα μπορούσε να γίνει;
-Για το πρόβλημα της στάθμευσης και το κυκλοφοριακό.
-Για την αύξηση του πρασίνου.
-Για την ενίσχυση του αστικού εξοπλισμού.
-Για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.
-Για την βελτίωση της αισθητικής τόσο των δημόσιων κτιρίων όσο και των οικοδομών.
-Για τη συμμετοχή των πολιτών.
Και βέβαια οτιδήποτε άλλο προκύψει από τον διάλογο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: