Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2008

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ – ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΠΑΝΤΟΥ



Γίνεται όλο και πιο σαφές ότι οι συμβατικοί θεσμοί του 20ου αιώνα δεν έχουν τα κατάλληλα εφόδια για να ανταποκριθούν στις περίπλοκες προκλήσεις της εποχής μας. Είναι υπερβολικά αργοί, γραφειοκρατικοί , πολιτικά εκτεθειμένοι ή και μη ανταποκρινόμενοι.
Ένας τέτοιος θεσμός της αντιπροσωπευτικής μας δημοκρατίας είναι και η τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν είναι, πλέον, εύστοχος ο όρος «Αυτοδιοίκηση» ο οποίος χρησιμοποιήθηκε στη χώρα μας μετά τον εμφύλιο και έλαβε μορφή παλλαϊκής διεκδίκησης μετά την μεταπολίτευση. Εξέφραζε το αίτημα της αποκέντρωσηs εξουσιών στους Ο.Τ.Α., σ’ έναν θεσμό που είναι πλησιέστερα στον πολίτη.
Πουθενά στον κόσμο δε συναντάμε τον όρο αυτό. Τοπική Αρχή ή Τοπική Διοίκηση (Local Authorities) είναι ο όρος που χρησιμοποιείται.
Είναι καιρός πλέον (έχουμε καθυστερήσει σαν χώρα δραματικά) να δώσουμε τη σωστή διάσταση στον όρο Αυτοδιοίκηση, που σημαίνει οι πολίτες να έχουν συνεχή λόγο και συμμετοχή στη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων, στη διαχείριση της καθημερινότητας τους. Να σταματήσει να είναι ο πολίτης πολιτικό ον για τέσσερα μόνον λεπτά ανά τετραετία.
Οι πολίτες σήμερα απαιτούν συμμετοχικές διαδικασίες και διαφάνεια παντού
.
Τα εργαλεία υπάρχουν. Θεσμοί όπως συμμετοχική δημοκρατία, συμμετοχικός προϋπολογισμός, διαβουλευτικές δημοσκοπήσεις, πάνελ πολιτών για κοινωνικό έλεγχο, εφαρμόζονται σήμερα σε πάνω από 1000 πόλεις στον κόσμο και σε περισσότερες από 100 πόλεις της Ευρώπης, αυξανόμενες με τη μορφή χιονοστιβάδας. Να θυμηθούμε την αρχαία Αθήνα με τον θεσμό των κληρωτών και τις συνελεύσεις του Δήμου όπου η ισηγορία ήταν αναφαίρετο δικαίωμα.
Το άρθρο αυτό στόχο έχει να δώσει το ερέθισμα για την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στο Δήμο μας.
Ένα είναι βέβαιο. Οι νέες μορφές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης παράγουν νέα είδη εύρωστης «δημοκρατικής πρακτικής». Ένας νέος πολιτισμός «ριζώνει» σήμερα στους ανθρώπους, ιδιαίτερα στη νέα γενιά.
Το βλέπουμε σε όλο τον κόσμο. Στις Ηνωμένες πολιτείες, σε βασισμένες στο ίντερνετ οργανώσεις, όπως η MoveOn.org (περισσότερα από 3 εκατομμύρια μέλη) και το Dailykowblog (εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις τη μέρα). Οι πολίτες της Αμερικής στρέφονται επίσης σε εκατοντάδες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και σε εκατομμύρια Web blogs. Στη Βραζιλία ο δικτυακός τόπος Overmundo. Το OhMynews στη νότια Κορέα χρησιμοποιεί 36.000 πολίτες- δημοσιογράφους που γράφουν ηλεκτρονικά έως 200 άρθρα τη μέρα. Αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα.
Στη χώρα μας δεκάδες ιστοσελίδες δίνουν ειδήσεις, σχολιάζουν. Το παγκόσμιο YouTube είναι στα αγαπημένα της Ελληνικής Νεολαίας.
Στα δικά μας τώρα. Οι παραπάνω σκέψεις και οι παρακάτω προτάσεις γίνονται με καλή διάθεση και προθέσεις και ελπίζω ότι θα τύχουν της προσοχής της δημοτικής αρχής.
Ο Δήμος, που μη ξεχνάμε ανήκει σε όλους τους Δημότες, άμεσα πρέπει να αναβαθμίσει την υπάρχουσα ιστοσελίδα. Η σημερινή της πειραματική μορφή δεν αντέχει βέβαια σε καμία κριτική γιατί απλά δεν έχει καθόλου επισκέπτες δεδομένου ότι δεν προσφέρει τίποτα.
Πρέπει να αναβαθμιστεί σε ηλεκτρονική πύλη (portal).
Η πολιτική δράση του Δήμου μας στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης μπορεί και πρέπει να έχει, κατά τη γνώμη μας, τρεις στόχους.

Α. Την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση και πληροφόρηση των πολιτών.
1. Σύνδεση όλων των υπηρεσιών του Δήμου μέσω της ιστοσελίδας με τους πολίτες. Να δέχονται ηλεκτρονικές αιτήσεις για έκδοση πιστοποιητικών και άλλων εγγράφων αρμοδιότητας του Δήμου και αποστολή τους ταχυδρομικά.
2. Όλες οι υπηρεσίες του Δήμου να απαντούν σε ερωτήματα Δημοτών που αφορούν υποθέσεις τους.
3. Ενημέρωση για όλα τα θέματα (Πολεοδομικά, πολιτιστικά κ.λ.π.)
4. Ότι άλλο κριθεί πρόσφορο με στόχο την εξυπηρέτηση και ενημέρωση του πολίτη.

Β. Την ενημέρωση των πολιτών και την συμμετοχή τους σε θέματα του Δήμου – Διαφάνεια παντού και για όλα.
1. Όλες οι αποφάσεις του Δημάρχου, Δημοτικού Συμβουλίου, Δημαρχιακής Επιτροπής, Δημοτικών Επιχειρήσεων, Οργανισμών του Δήμου κ.λ.π., να αναρτώνται στην ιστοσελίδα (Εξαιρούνται τα προσωπικά που εμπίπτουν στο προσωπικό απόρρητο).
2. ΥποΙστοσελίδα σε κάθε παράταξη του Δημοτικού Συμβουλίου για να γίνονται γνωστές οι θέσεις της αντιπολίτευσης.
3. ΥποΙστοσελίδα για κάθε Δημοτικό Σύμβουλο με τις προτάσεις και δράσεις του.
4. ΥποΙστοσελίδα για κάθε μαζικό φορέα του Δήμου μας (Επαγγελματικοί, πολιτιστικοί, αθλητικοί σύλλογοι κ.λ.π.). Ιδιαίτερα για τους επαγγελματίες και εμπόρους της Νεάπολης σε 2η φάση θα μπορούσε να αναπτυχθεί το ηλεκτρονικό εμπόριο.
5. ΥποΙστοσελίδα της νεολαίας για ότι ενδιαφέρει τους νέους. Όλα τα ανωτέρω εννοείται θα είναι ανοιχτά σε όλους τους ενδιαφερόμενους που θα έχουν τον πρώτο λόγο, στα πλαίσια ενός κανονισμού που θα συνδιαμορφώσει ο Δήμος με τους εμπλεκόμενους φορείς.
6. Δημιουργία σε πρώτη φάση blog ή blogs πολιτών όπου θα λένε ελεύθερα τη γνώμη τους.
7. Οργάνωση συμβουλευτικών δημοψηφισμάτων για μεγάλα θέματα του Δήμου.
8. Ότι άλλο κριθεί πρόσφορο που θα δώσει βήμα και θα ενεργοποιεί τον πολίτη για την συμμετοχή του στα κοινά και τον εθελοντισμό.

Γ. Καταπολέμηση του Σύγχρονου Αναλφαβητισμού.

Η χώρα μας δυστυχώς κατέχει μία από τις τελευταίες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ευρώπης όσο αφορά το ποσοστό του πληθυσμού που είναι χρήστες Ηλεκτρονικού Υπολογιστή (Η/Υ) και του διαδικτύου (internet).
Στην Ελλάδα ο αναλφαβητισμός έχει εδώ και πολλά χρόνια (σχεδόν) εξαλειφθεί.
Ο σύγχρονος αναλφάβητος είναι ο άνθρωπος που δεν κατέχει την χρήση του Η/Υ και ιδιαίτερα τη χρήση του διαδικτύου και άρα είναι ανίκανος να απολαύσει τις ωφέλειές του (γνώση, πληροφόρηση, εξυπηρέτηση, επαγγελματική άνοδο κ.λ.π.)
Το παρήγορο είναι ότι ο Η/Υ μπήκε έστω και σε μικρή έκταση, στα σχολεία και η νέα γενιά είναι σε ένα βαθμό εξοικειωμένη.
Το ευχάριστο, και αυτό που θα αποτελέσει «καταιγίδα» στη διάδοση του διαδικτύου είναι ότι έχουν πλέον φτάσει στην περιοχή μας οι εταιρείες που διαθέτουν φτηνά προγράμματα που περιλαμβάνουν απεριόριστες τηλεφωνικές κλήσεις και μεγάλων ταχυτήτων internet σε κόστος ίδιο με αυτού του τηλεφωνικού μας λογαριασμού. Προβλέπεται δε ακόμη μεγαλύτερη πτώση των τιμών. Συνέπεια αυτού θα είναι η ραγδαία αύξηση των δημοτών που θα είναι χρήστες του διαδικτύου.
Είναι καθήκον του Δήμου μας να οργανώσει την παροχή σε όλους τους Δημότες της γνώσης χρήσης του internet, με ταχύρυθμα σεμινάρια μίας ή δύο εβδομάδων, ιδιαίτερα σε άτομα μεγαλύτερων ηλικιών. Αυτό μπορεί να γίνει με τη δημιουργία ενός ινστιτούτου επιμόρφωσης για την οργάνωση και πραγματοποίηση σεμιναρίων, που θα μπορούσαν να πραγματοποιούνται, πέραν των γνωστών δημοτικών καταστημάτων, και σε μικρούς μισθωμένους χώρους στο κέντρο της Νεάπολης.
Στον περιορισμένο χώρο του άρθρου αυτού, παρουσιάσθηκαν μερικές μόνο ιδέες για το θέμα, στις οποίες θα μπορούσαν να προστεθούν πολλές ακόμη.
Το κόστος αυτών των προτάσεων είναι μηδαμινό σε σχέση με το αποτέλεσμα, όταν μάλιστα γι’ αυτήν την «επένδυση στον άνθρωπο», ο Δήμος μπορεί να υπερκαλύψει τους μικρούς πόρους που απαιτούνται, τόσο από Ευρωπαϊκά προγράμματα όσο και από χορηγίες εταιρειών των επικοινωνιών και του internet.
Δεν έχουμε την πολυτέλεια άλλου χρόνου για καθυστερήσεις.
Η κίνηση πολιτών Νεάπολης, θέλοντας να συμβάλλει στην προσπάθεια ενεργοποίησης του πολίτη, έχει θέσει σε λειτουργία, εδώ και λίγες ημέρες, την ιστοσελίδα της (blog) kiponeapolis.blogspot.com , ανοιχτή σε κάθε άποψη κάθε πολίτη του Δήμου μας.

Τσίρλης Μιχαήλ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εύχομαι κάθε επιτυχία στην προσπάθειά σας.
Να δώσουμε λόγο στη σιωπή επιτελους!!! N
α δωσουμε όραμα στους πολίτες αυτής της πόλης.