Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2008

Τα οικονομικά του Δήμου Νεάπολης




Ο Δημοτικός Σύμβουλος Δημήτριος Ζιγκερίδης μας έστειλε μία ανακοίνωση για την οικονομική κατάσταση του Δήμου μας και την τοποθέτησή του επί του προϋπολογισμού του 2008. Αναμένονται απαντήσεις ....





ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΠΟΛΗΣ

Η ψήφιση του ισολογισμού της χρήσεως 2006 απέδειξε με το πιο σαφή τρόπο τα αδιέξοδα της Δημοτικής Αρχής του δήμαρχου Ναθαναήλ Λαδόπουλου. Η σημερινή τραγική οικονομική κατάσταση του Δήμου αποτυπώνεται καθαρά πλέον στο ισολογισμό και αποδεικνύουν όπως ανέφερα στο δημοτικό συμβούλιο την ανεπιτυχή και αναποτελεσματική διαχείριση της διοίκησης.Οι υποχρεώσεις βρίσκονται σε αυξητική τροχιά και ανέρχονται στο ποσό των 4.640.228,90 ευρώ αυξημένες σε σχέση με το έτος 2005 κατά 20,77% και συμπεριλαμβανόμενων των υποχρεώσεων των δημοτικών επιχειρήσεων αγγίζουν πλέον τα 7,5 εκατομμύρια συνθέτουν ένα θολό απαισιόδοξο τοπίο.
Η προσπάθεια ωραιοποίησης των αριθμών από την πλευρά του δήμαρχου είναι ατυχής, αφού τα εισπρακτέα έσοδα είναι επισφαλή και ανεπίδεκτα είσπραξης, ενώ οι απαιτήσεις κατά φορέων του δημοσίου αμφιβόλου βαθμού εισπραξιμότητας (και να υπήρχε δυνατότητα είσπραξης στο σύνολο τους δεν θα ξεπερνούσαν 1,5 εκ. €).
Επιπρόσθετα αξίζει να σημειωθεί ότι οι αγωγές εργαζομένων ,προμηθευτών και τρίτων ξεπερνούν τις 810.000 ευρώ με αποτέλεσμα να εκδίδονται επιβαρυντικές αποφάσεις και διαταγές πληρωμής κατά του δήμου.
Επιπλέον ο Δήμος πληρώνει 400.000 ευρώ για τόκους και δόσεις δανείων ετησίως, ποσό το οποίο είναι πολύ μεγαλύτερο εάν προστεθούν οι τοκοχρεωλυτικές δόσεις των Δημοτικών επιχειρήσεων.
Γίνεται αντιληπτό ότι τα οικονομικά προβλήματα οδηγούν στην πλήρη διοικητική απορύθμιση των υπηρεσιών του Δήμου, αφού ως γνωστόν οι εργαζόμενοι στις δημοτικές επιχειρήσεις παραμένουν απλήρωτοι επί 6 μήνες με αποτέλεσμα 14 εργαζόμενοι να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας.
Είναι καιρός ο Δήμαρχος να αντιληφθεί την σοβαρότητα του θέματος των απλήρωτων εργαζομένων και να δεχθεί επιτέλους το δημόσιο διάλογο στο δημοτικό συμβούλιο όπου θα αναλυθούν διεξοδικά τα προβλήματα που ταλανίζουν το Δήμο μας. Κρίνεται αναγκαίο πλέον , να δρομολογηθεί ένας ανοικτός διάλογος μεταξύ της Δημοτικής Αρχής ,των Δημοτικών παρατάξεων και των εργαζομένων διότι τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με περιφρόνηση των δημοκρατικών διαδικασιών .
Δηλώνω σε κάθε περίπτωση την στήριξη στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων και θα προσπαθήσω μέσω μιας σταθερής,αγωνιστικής και αποτελεσματικής αντιπολιτευτικής μου παρουσίας να αναδείξω τα αδιέξοδα της αναξιόπιστης και αναποτελεσματικής διοίκησης του Δήμαρχου Ναθαναήλ Λαδόπουλου.
Προτείνουμε άμεσα την μείωση των εξόδων δημοσίων σχέσεων, εξόδων προβολής, των πολυδάπανων εκδηλώσεων και δημόσιων θεαμάτων τύπου Βαλκανικής Πλατείας, έκδοσης πολυτελούς περιοδικού και τερματισμό των προσλήψεων με αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού.
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι σ`αυτόν τον οικονομικό κατήφορο του Δήμου έχουμε μόνο μια επιλογή, να σωθεί η ελπίδα των Νεαπολιτών για μια καλύτερη πιο δημιουργική Νεάπολη για όλους, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ενωτικής πρωτοβουλίας των τοπικών κοινωνικών δυνάμεων.





ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2008


Ο προυπολογισμός αποτελεί μια σημαντική οικονομική καταστάση που πέρα από την παράθεση των αριθμών εμφανίζει το σχέδιο δράσης της επόμενης χρήσης 2008,τους στόχους και τις προσδοκίες της Διοίκησης.
Κάνοντας μια γενική πολιτική τοποθέτηση πιστεύω ότι η αναποτελεσματική διοίκηση του Δήμου δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις δικές της προσδοκίες, αφού ο προυπολογισμός είναι υποθηκευμένος στο παρελθόν και το παρόν του πενταετούς απολογισμού των μεγάλων υποχρεώσεων του Δήμου και των δημοτικών επιχειρήσεων,ενός εικονικού τεχνικού προγράμματος ανεξόφλητων υποχρεώσεων ολοκληρωμένων έργων προηγουμένων ετών,των αυξήσεων των ανταποδοτικών τελών κατά 7,5 % πολύ πιο πάνω από τον πληθωρισμό,την συνέχιση της έκτακτης εισφοράς.
Ο προυπολογισμός είναι πλασματικός και μη επιτευξιμος, αφού το ποσοστό εκέλεσης του 2007 είναι μόνο 57% με βάση τα απολογιστικά στοιχεία ,αλλά επιπλέον αναφέρονται και κονδύλια για τα οποία δεν μας πείσατε ότι μπορείτε να τα εκτελέσετε.
Το ποσοστό εκτέλεσης των εκτάκτων εσόδων στο 2007 βρίσκεται σε ποσοστό 25%, απεικονίζει και καταδικνύει την αδυναμία εξερευσης πόρων που θα συμβάλλουν στην υλοποίηση και εκτελεση νέων έργων.
Βρισκόμαστε στην χειρότερη οικονομική κατάσταση , αφού οι υποχρεώσεις εχουν εκτιναχθεί στα ύψη , καταφέρατε να τριπλασιάσετε τα χρέη του Δήμου και των δημοτικών επιχειρήσεων,αφού όπως προκύπτει από την διαχρονική εξέλιξη των υποχρεώσεων, τα χρέη από 3,30 εκατ. ευρώ το 2002 ανήλθαν σε 8,35 εκατ. ευρώ το 2006 και η εκτίμηση μου ότι θα ξεπερασούν τα 10 εκατ. ευρώ, γεγονός που δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο και αν συνυπολογίσουμε την ανυποληψία στις συνναλλαγές του Δήμου, με απλήρωτους εργαζόμενους για 6-7 μήνες, προμηθευτές να συνωστίζονται σε υποσχέσεις πληρωμών.
Ο Δήμος προσπαθώντας να καλύψει τις υποχρεώσεις, λαμβάνει διαδοχικά δάνεια, τα οποία δεν λύνουν τα προβλήματα, αλλά αποτελούν ασπιρίνες σ΄ένα κουρασμένο παθογενή ασθενή ο οποίος χειροτερεύει και οδηγείται σ΄ένα οικονομικό κατήφορο όπως δείχνει και η εξέλιξη του Δήμου και των δημοτικών επιχειρήσεων.
ΕΞΕΛΙΞΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
(Ποσά σε εκατομύρια )
.......................2002.....2003....2004.....2005......2006
ΔΗΜΟΣ...........2,34.......2,29.......2,60.......3,84.........4,64
ΔΕΥΠΠΑΝ......0,65.......1,01........1,44.......1,70.........3,02
ΔΕΤΠΑΝ.........0,29.......0,35.......0,35.......0,42........0,69
Σύνολα...........3,28......3,30.......4,49......5,96.......8,35

ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΤΑΜΙΑΚΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ( ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ)
(ποσά σε χιλιάδες)



.....................2002.....2003.....2004......2005....2006
ΔΗΜΟΣ..........627.........814.........518..........627........557
ΔΕΥΠΠΑΝ.......50.........135.........102..........135........121
ΔΕΤΠΑΝ..........53.............8..............7............22..........54
Σύνολα..........730........960........627.........884........732
Κύριε Δήμαρχε τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι είστε ο κύριος υπεύθυνος της αναποτελεσματικής διοίκησης, είστε εγκλωβισμένος στο λαβύρινθο πελατειακών λογικών και των αλόγιστων προσλήψεων,στην εκτίναξη των χρεών από δαπάνες προβολής και δημοσίων θεαμάτων στην προώθηση των προσωπικών σας φιλοδοξιών.
Εξαιρώντας τις υποχρεωτικές δαπάνες του άρθρου 158 του Ν3463/2006 που αφορούν μισθοδοσίες,έξοδα παραστάσης ,δαπάνες ΔΕΗ ,ΟΤΕ καθώς και οι επιχορηγήσεις των Δημοτικών Νομικών Προσώπων (ΚΑΠΗ,Δημοτικό Ωδείο κ.τ.λ) , καταψηφίζουμε το
προυπολογισμό στο σύνολο του.
Ειδικώτερα καταψηφίζουμε τους κωδικούς¨
02.00.6221 Ταχυδρομικά τέλη 15.000
02.00.643 Δημόσιες σχέσεις ( περιοδικό) 95.539
02.00.644 Συνέδρια εορτές 30.000
02.00.65 Πληρωμές για εξυπηρέτηση δανείων 450.000
02.15.6471 Εξοδα πολιστικών δραστηριότητων 47.000
02.15.6613.01 Προμήθεια εντύπων εκδηλώσεων του Δήμου 25.000
Επίσης επί των κονδυλίων που αφορούν το τεχνικό πρόγραμμα του ετους 2008, στην ουσία αφορούν συνεχιζόμενα έργα τα οποία έχουν εκτελεστεί και εμφανίζονται με σκοπό την αποπληρωμή τους ,δηλαδή δεν υπάρχει το νέο έργο πνοής για την παραιτέρω αναβάθμιση της Νεάπολης .
Ενδεικτικά αναφέρω την συμπληρωματική σύμβαση της πλατείας Γάτσου , την Δημοτική Βιβλιοθήκη, τις κερκίδες του Δημοτικού Σταδίου,έργα ολοκληρωμένα και μη αποπληρωμένα .
Τα έργα των αναπλάσεων αφορούν ΄εργα που έχουν δαπανηθεί σημαντικά ποσά, όμως δεν έγινε μια αισθητική και πιο πράσινη Νεάπολη.
Λείπουν κονδύλια που θα συντηρήσουν τις κτιριακές εγκαταστάσεις,τις τεχνικές υποδομές του Δήμου,ο εξοπλισμός απαξιώνεται ,τα απορριματοφόρα έχουν υποστεί σημαντικές φθορές και συνεχή καταπόνηση ,πιστεύω ότι χρειάζεται μια σημαντική ανανέωση του στόλου.
Επιπρόσθετα θα ήθελα να τονίσω δεν έχουν καταβληθεί κανένα ποσό σε πολιτιστικούς συλλόγους,επίσης για το σύστημα απομαγνητοφώνησης συσκέψεων του Δημοτικού Συμβουλίου ενώ δεν προβλέπεται κανένα ποσό για το 2008.
Η προμήθεια βιβλίων στη Δημοτική Βιβλιοθήκη ανήλθε στο ποσό των 1328,26,ενώ για το 2008 δεν προβλέπεται κανένα ποσό.
Ακόμη διαπιστώνουμε δεν πληρώθηκε κανένα ποσό σε δημοτικούς συμβούλους σε ανίθεση με τον Δήμαρχο,τους Αντιδημαρχους και στον Πρόεδρο Δ.Σ που έλαβαν μέχρι την 30/11/2007 ποσά 177.000 ευρώ.
Επί των εσόδων διαφωνήσαμε με τις αυξήσεις των δημοτικών τελών κατά 7.5% αυξήσεις υπερδιπλάσιες του πληθωρισμού, ενώ κατάψηφίσαμε την επιβολή της εκτακτης εισφοράς που σε συνδυασμό με την τακτική εισφορά των δημοτικών τελών καθιστούν τον Δήμο μας να έχει τα ακριβότερα τέλη του πολεοδομικού συγκροτήματος.
Επίσης τα εισπρακτέα έσοδα ποσού 834108 ευρώ για το 2008 συμπεριλαμβάνονται ανείσπρακτα ποσά 604.000 ευρώ για τα οποία δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα και ερωτώ τι γίνεται με τα μισθώματα της Δημοτικής Πισίνας των Δημοτικών Κατασκηνώσεων καθώς και των χώρων που εκχωρούνται στις Δημοτικές Επιχειρήσεις ΔΕΥΠΠΑΝ και ΔΕΤΠΑΝ.
Κλείνοντας καταψηφίζουμε τον προυπολογισμό του 2008 τον χαρακτηρίζω αβέβαιο στην εκτέλεση του και προβληματικός , αφού δεν μπορεί να επιλύσει τα συσωρευμένα ελλείματα μιας μακροχρόνης αδιέξοδης και αναποτελεσματικής οικονομικής πολιτικής της διοίκησης του Δήμου.
Όπως και στο προηγούμενο έτος , προτείνουμε τον περιορισμό όλων των δαπανών δημοσίων σχέσεων και προβολής , διαφάνεια και εκλογίκευση των δαπανών των Δημοτικών Επιχειρήσεων.
Βελτίωση των ελεγκτικών και εισπρακτικών μηχανισμών του Δήμου και τέλος στις αλόγιστες προσλήψεις.



Με εκτίμηση
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΖΙΓΚΕΡΙΔΗΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
Τηλ.επικοινωνίας 6977464168

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σωστά όμως ας θυμηθούμε και τα λόγια τπυ Μ. Μπρεχτ:
"Όποιος σήµερα θέλει να πολεµήσει την ψευτιά και την αµάθεια και να γράφει την αλήθεια έχει ξεπεράσει το λιγότερο πέντε δυσκολίες. Πρέπει να έχει το θ ά ρ ρ ο ς να γράφει την αλήθεια παρόλο που παντού την καταπνίγουν την ε ξ υ π ν ά δ α να την αναγνωρίσει παρόλο που τη σκεπάζουν παντού· την τ έ χ ν η να την κάνει ευκολοµεταχείριστη σαν όπλο την κρίση να διαλέξει εκείνους που στα χέρια τους η αλήθεια θ’ αποχτήσει δύναµη· την π ο ν η ρ ι ά να τη διαδώσει ανάµεσα τους.

Ανώνυμος είπε...

Τι γίνεται ρε παιδιά? Και μεις κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου. Ορμάτε τους!